![](/media/lib/122/n-mydlo-528af06bd5e1fa945d67c4b03c090157.jpg)
Triklosan szybko zmienia mikrobiom jelit
23 maja 2016, 11:38Triklosan, środek bakteriobójczy i przeciwgrzybiczny występujący w wielu produktach codziennego użytku, np. w mydłach, dezodorantach czy pastach do zębów, szybko zaburza mikrobiom jelit.
![](/media/lib/479/n-ksiazki-8572eb3115dcd7428e8b08439263e929.jpg)
Ukazało się albańskie tłumaczenie „Potopu” Henryka Sienkiewicza
28 stycznia 2022, 11:24W Albanii ukazał się przekład "Potopu" Henryka Sienkiewicza. Autorem tłumaczenia jest Astrit Beqiraj, znany i ceniony tłumacz literatury polskiej, wieloletni pracownik Ambasady RP w Tiranie. W ramach Programu Translatorskiego ©Poland inicjatywę wsparł Instytut Książki (IK). Dwutomowe wydanie Përmbytja, bo taki jest tytuł przekładu, ukazało się nakładem oficyny Papirus z Tirany.
![](/media/lib/40/dzinsy-1390d0d3f78efbf82f5d6522f379debc.jpg)
Nowe dowody w dżinsowym sporze
21 września 2010, 10:00W toczącym się od dawna sporze pojawiły się nowe tropy, dlatego historycy sztuki zaczynają się skłaniać ku teorii, że dżins pochodzi nie z Francji, lecz z Włoch.
![](/media/lib/163/n-usmiech-71290c77209a29b3186bdf2960a24697.jpg)
Szczery uśmiech wyczuwamy zawczasu
13 czerwca 2013, 13:48Ludzie potrafią wyczuć prawdziwy uśmiech, zanim w ogóle pojawi się on na twarzy. Nie umieją jednak przewidzieć uśmiechów grzecznościowych.
![](/media/lib/281/n-silka-fe25d505201de861db071c7fab1fce62.jpg)
Papierowy czujnik-plaster do monitorowania poziomu cukru w trakcie ćwiczeń
19 września 2017, 12:42Amerykańscy naukowcy opracowali papierowy plaster-czujnik dla diabetyków, który pozwala mierzyć poziom glukozy w czasie ćwiczeń.
![](/media/lib/25/1207209571_792114-8a8648a654084a2e385241b3d0943e67.jpeg)
Grubsze dzieci mają zdrowsze zęby
3 kwietnia 2008, 07:54Dzieci z nadwagą mają zdrowsze zęby (mniej zaawansowane zmiany próchnicowe) niż ich szczuplejsi rówieśnicy. Naukowcy nie potrafią na razie odpowiedzieć, dlaczego się tak dzieje (Community Dentistry & Oral Epidemiology).
![](/media/lib/127/n-macica-8ef2fd0b3547a9dc04da37d9a175cadb.jpg)
Miało być jałowo, a nie jest...
6 czerwca 2016, 11:10Naukowcy z Lineberger Comprehensive Cancer Center Uniwersytetu Północnej Karoliny odkryli bakterie w górnej części żeńskiego układu rozrodczego. Wcześniej sądzono, że jest to jałowe środowisko.
![](/media/lib/493/n-rusztowanie-46c9917ea874e28dc5047b78203ee223.jpg)
Naukowcy sprawdzą, czy z komórek macierzystych z dziąseł można wyhodować trzecie zęby
3 marca 2022, 17:31Naukowcy z Politechniki Warszawskiej (PW) i Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu chcą sprawdzić, czy z komórek macierzystych z dziąseł da się wyhodować tak potrzebne trzecie zęby.
![](/media/lib/70/borowki-amerykanskie-59c64f052165141ae3e5ad54af3a8016.jpg)
Po borówkach blaszki się nie powiększają
1 października 2010, 08:45Wstępne badania na myszach wskazują, że borówki wysokie - lepiej znane jako amerykańskie - mogą zapobiegać powiększaniu blaszek miażdżycowych w ścianie tętnic (Journal of Nutrition).
![](/media/lib/165/n-sztucce-eaf6f20f78b3a7cc20a4a51437940728.jpg)
Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).